Япония почете паметта на загиналите в земетресението и цунамито преди 7 години

Япония почете паметта на загиналите в земетресението и цунамито преди 7 години

С минута мълчание в неделя в Япония в 14.46 ч. местно време бе почетена паметта на загиналите в катастрофалното земетресение на 11 март 2011 г.

Именно в този час точно преди седем години започна подземният трус с магнитуд 9.0, който предизвика и разрушително цунами, отнело живота на над 18 000 души, предадоха осведомителните агенции.

На възпоменателна церемония в Токио с участието на представители на императорския двор и на дипломатическия корпус премиерът Шиндзо Абе каза, че стихийните бедствия са проблем на цялата международна общност. Той обеща правителството да продължи да работи за това всички пострадали от бедствието да могат да се върнат към обичайния си живот.

Породената от земетресението колосална приливна вълна на практика унищожи много населени места в три североизточни префектури, а предизвика и авария в АЕЦ "Фукушима-1" и радиоактивно заразяване.

За седемте години след катастрофата целият североизточен район на страната бе почти изцяло построен наново. Но все още към 73 000 души не могат да се върнат по родните си места от съображения за сигурност.

Споделяне

Още от Свят