Япония повиши оценката си за сериозността на инцидент в АЕЦ "Фукушима"

Япония повиши оценката си за сериозността на инцидент в АЕЦ "Фукушима"

Япония повиши на трето ниво оценката си за тежестта на инцидента, при който тези дни бе открито изтичане на токсична вода от резервоар на територията на повредената японска атомна централа "Фукушима-1", съобщи Франс прес.

Изтичането първоначално бе оценено с първо ниво по международната седемстепенна скала INES за сериозността на ядрени инциденти. След заседание тази сутрин на японския ядрен регулатор то бе то повишено на трето ниво, което означава "сериозен инцидент".

Аварията от март 2011 г., предизвикана от силно земетресение и цунами, бе определена като инцидент от най-високото, седмо ниво.

Изтичането на заразена вода е сред основните проблеми пред специалистите, ликвидиращи последиците от аварията в АЕЦ "Фукушима-1". До март тази година в подземията на реакторите, дренажната система и в резервоарите на централата се натрупаха над 360 хиляди тона радиоактивна вода. През юли ТЕПКО за пръв път призна, че вода с радиоактивни вещества продължава да изтича от АЕЦ в Тихия океан, след което японското правителство разпореди на оператора спешно да предотврати по-нататъшното замърсяване на океана с радиация.

След най-новите съобщения за изтичане на радиоактивна вода южнокорейската авиокомпания "Ейшиана еърлайнс" реши да отмени полетите си между Сеул и Фукушима. Отменени са шест чартърни полета, предвидени за август и септември.

Авиокомпанията обясни, че рязко е спаднала популярността на тази дестинация сред гражданите на Южна Корея след съобщенията за изтичане на замърсена с радиация вода в Тихия океан.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?