Япония призова за сурови санкции срещу Северна Корея

Япония призова за сурови санкции срещу Северна Корея

Япония призова за налагане на сурови санкции срещу Северна Корея заради изстрелването на ракета вчера, предаде ТАСС, като се позова на японския министър на външните работи Фумио Кишида.

Необходимо е да се ускори обсъждането от Съвета за сигурност на ООН на приемането в най-кратки срокове на по-твърди наказателни мерки срещу КНДР, призова Кишида. Той определи изстрелването на ракета от изолираната комунистическа държава като сериозно нарушение на резолюции на Съвета за сигурност и подчерта важното значение на международното взаимодействие по въпроса.

Японският министър на отбраната Ген Наказани призова Китай да окаже въздействие върху Северна Корея, предаде още ТАСС, цитирана от БТА.

Пекин е основният търговско-икономически партньор на Пхенян и в частност му доставя голяма част от потребявания от него петрол, отбеляза Наказани. Той се обяви за приемане от Съвета за сигурност на ООН на резолюция с по-строги санкции срещу КНДР.

Съединените щати вече призоваха Китай да се съгласи на нови наказателни мерки срещу Северна Корея. Според САЩ те трябва да включват забрана на доставките на петрол за КНДР и купуването от нея на продукция на минната ѝ промишленост. 

Съветът за сигурност на ООН осъди изстрелването на ракета от Северна Корея още вчера и обеща да приеме бързо нови санкции срещу изолираната комунистическа страна. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?