Япония разширява икономическите санкции срещу Северна Корея

Япония ще разшири санкциите си срещу Северна Корея, като усили контрола над финансовите преводи между двете страни, заради изстреляната преди пет дни севернокорейска ракета, предадоха световните агенции в петък.

Правителството е одобрило удължаването с една година на срока на съществуващите икономически санкции и е добавило нови мерки, включително забрана на износа на японски стоки за КНДР. Към съществуващите икономически санкции спадат забрана на вноса на стоки от КНДР в Япония и забрана на достъп до японски пристанища за кораби под севернокорейски флаг.

Освен това вече всеки паричен превод от Япония за Северна Корея на стойност над 10 милиона йени (74 000 евро) ще трябва да бъде предварително разрешен от японските власти. Досега минималната, подлежаща на одобрение, сума в такива преводи беше 30 милиона йени (224 000 евро).

Японският зам.-външен министър Шинтаро Ито заяви, че авторитетът на Съветът за сигурност на ООН ще бъде подложен на съмнение, ако не реагира бързо с резолюция, която да осъжда изстрелването на ракета от КНДР.

Споделяне

Още от Свят