Япония разследва вероятно второ радиоактивно изтичане

Япония разследва вероятно второ радиоактивно изтичане

Японските власти разследват вероятно второ радиоактивно изтичане от ядрената централа Карива в Кашивазаки, в резултат от вчерашното земетресение в Япония, предаде във вторник СиЕнЕн .

100 контейнера с нискорадиоактивни отпадъци са се отворили по време на труса, но това било открито по-късно.

В понеделник след земетресението беше съобщено за изтичане на радиоактивна вода от централата в морето, но японските власти твърдят, че околната среда не е застрашена.

Повече от 12 хиляди души бяха настанени в евакуационни центрове в северозападна Япония, след като земетресение с магнитуд от 6.9 по Рихтер разруши къщи, като уби девет старци и рани около хиляда жители на областта Ниигата.

Големи участъци от крайбрежния град Кашивазаки останаха без ток и вода.

Спасителни отряди издирват оцелели сред руините, докато опитите да се възстанови подаването на електричество и вода продължават.

“Щетите са по-големи от очакваното”, заяви кметът на града Хироши Айда по време на обиколката си.  

Говорител на атомната централа Карива потвърди, че контейнерите са се отворили, но не може да каже дали е имало изтичане.

“В момента разследваме ситуацията и подготвяме план за справяне с нея по най – безпроблемен начин”, каза той.

Междувременно стана ясно, че японското правителство не било доволно от реакцията на оператора на атомната централа "Токио Електрик Пауър" и е поискало спиране на работата и на седемте реактора на АЕЦ-а.

Споделяне

Още от Свят