Япония реши да възобнови финансирането на ЮНЕСКО

Япония реши да възобнови финансирането на ЮНЕСКО
Правителството на Япония взе решение да възобнови финансирането на ЮНЕСКО (Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата).
 
Финансирането бе прекратено през октомври 2016 г. в знак на протест срещу решението на ЮНЕСКО да включи в списъка на Световното наследство документи за клането в китайския град Нанкин през 1937 г. Сега Токио е променил политиката си, като е оценил намерението на ръководството на ЮНЕСКО в бъдеще да избягва въпроси, предизвикващи политическо напрежение, съобщава японската телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от БТА.
 
Японската вноска в бюджета на организацията е в размер на 35 милиона долара и ще бъде преведена до края на декември. Тя съставлява 10,8 процента от финансирането на ЮНЕСКО и прекратяването ѝ бе тежък удар за организацията.
 
През 2015 г. ЮНЕСКО по предложение на Китай включи в списъка на програмата за защита на световното документално наследство архив с материали за масовото избиване на хора, устроено от японската армия през 1937 г. след щурма на Нанкин.
 
След това включване външното министерство на Япония заяви, че представените от Пекин документ изкривяват историята и се основават на едностранчиви тълкувания.
 
Токио признава факта за масовите екзекуции в Нанкин, но твърди, че няма потвърдени данни за числото на загиналите и твърди, че по този въпрос може да има различни мнения. Ето защо японското правителство смята, че е неправомерно да се признават само документите, отразяващи позицията на Пекин.
 
Споделяне

Още от Свят