Япония рестартира първи ядрен реактор след катастрофата във Фукушима

Япония рестартира първи ядрен реактор след катастрофата във Фукушима

Ядрен реактор беше рестартиран тази сутрин в Япония повече от четири години след трагедията от 2011 г. във Фукушима, която доведе до спирането на всички централи в страната от септември 2013 г., съобщи Франс прес.

Реактор 1 на централата Сендай, на 1100 км югозападно от Токио, в префектура Кагошима, беше рестартиран в 10,30 ч. местно време (01,30 ч. по Гринуич) , съобщи говорител на компанията "Кюшу Електрик Пауър" - КЕПКО (Kyushu Electric Power). Ядрото ще влезе във верижна реакция от 23.00 ч. (14,00 ч. по Гринуич) и от петък ще започне да генерира електроенергия, която ще бъде пусната в търговска експлоатация от началото на септември.

Искам рестартирането да бъде извършено при пълно гарантиране на сигурността, която трябва да бъде приоритет, заяви снощи премиерът Шиндзо Абе.

Рестартирането бе определено като грешка от Наото Кан - премиер по времето на катастрофата във Фукушима, впоследствие станал еидн от най-ревностните антиядрени активисти. Той беше сред около 200-те демонстранти, дошли от различни краища на страната, които организираха вчера протестна акция пред централата. За днес е планирана демонстрация пред резиденцията на премиера в Токио.

През юли 2012 г. след напрегнати преговори между правителството и властите на префектура Фукуи беше възобновена работата на два блока в АЕЦ "Ои", но само след година те отново бяха спрени за планова проверка и оттогава не са рестартирани поради твърдата опозиция на местните власти.

Дори и след получаването на разрешение от държавния контролен орган - комисията за ядрено регулиране, за реално рестартиране операторът трябва да получи одобрението на префектурата и местните жители. KEPCO получи разрешение още миналото лято, но съгласуването с местните власти отне почти година.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?