Япония се отказва от американски противоракетни системи "Иджис Ашор"

Япония се отказва от американски противоракетни системи "Иджис Ашор"

Японското правителство потвърди днес, че се отказва да разполага в страната американски системи за противоракетна отбрана "Иджис Ашор" - десет дни след като съобщи, че спира тази скъпоструваща и оспорвана програма, съобщи Франс прес.

Националният съвет за сигурност обсъди темата и стигна до заключение, че разполагането на "Иджис Ашор" трябва да се отмени, каза министърът на отбраната Таро Коно пред форум на Либерално-демократическата партия на премиера Шиндзо Абе.

Коно поднесе "дълбоки извинения" за това фиаско.

Одобрени от кабинета на Абе през 2017 г., когато Северна Корея изпробваше една след друга балистични ракети в близост до Япония, покупката и предвидената 30-годишна поддръжка на тези системи, производство на американската компания "Локхийд Мартин", биха стрували според оценки 4,2 милиарда долара.

На японска земя се предвиждаше да бъдат инсталирани две такива системи - в северния район Акита и в западния Ямагучи, припомня Франс прес.

Имаше обаче риск окончателната стойност на програмата да нарасне прекомерно, тъй като заради опасенията на местните жители правителството пое ангажимент да предотврати опасността двигатели от изстрелваните ракети прехващачи да падат върху жилищни зони.

Изпълнението на това обещание би означавало да се изразходват много време и средства за технологични промени, обясни Коно, когато обяви в средата на този месец спирането на програмата.

Самият японски премиер призна миналата седмица, че при това положение правителството му не може да развива програмата и занапред. 

Споделяне

Още от Свят