Япония ще използва Линукс за обработката на данни на държавните служители

Японското правителство възнамерява да използва отворената операционна система Линукс, когато започне да осъвременява компютърните файлове с лични данни на близо 800 000 държавни служители през 2005 г., предаде АП.

Япония избра оферта, направена от група компании, в която влизат Фуджицу, японското поделение на Ай Би Ем и Оки електрик индъстри. Групата предлага да се използва софтуер на Линукс, за да се обработват заплатите и други лични данни на правителствените служители.

Според правителствен източник все още се уточняват подробности от плана. Водещият японски всекидневник Нихон Кейдзай пише днес, че правителството избрало Линукс, защото използването на тази безплатна операционна система с отворен код ще намали наполовина разходите за поддръжката ѝ.

През последните години Линукс се превърна в евтина алтернатива на платените операционни системи като Уиндоус на Майкрософт. Договорът на стойност 188 млн. йени /1,6 млн. долара/ подчертава общата тенденция да се предпочита Линукс, за да се съкращават разходи, каза говорителят на Фуджицу Боб Помрой.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?