Япония ще се сдобие със самолетоносачи за пръв път от Втората световна война

Япония ще се сдобие със самолетоносачи за пръв път от Втората световна война

Японското правителство одобри петгодишен план в областта на отбраната, който предвижда въвеждането във въоръжение на два самолетоносача за пръв път след края на Втората световна война, предаде Франс прес.

Япония оправдава това решение с нарастващото военно влияние на Китай в региона, отбелязва агенцията.

Предвижда се два хеликоптероносача да бъдат модифицирани за приемане на изтребители Ф-35Б, които да извършват къси излитания и кацания.

Това обаче няма да са класически самолетоносачи, доколкото изтребителите няма да да постоянно базирани на тях, а ще се ползват само при отбранителни операции, посочи японското правителство. То подчерта, че Япония не планира да притежава самолетоносачи от нападателен тип, които биха превишили допустимото от конституцията въоръжение.

Предвижда се и през следващото десетилетие да бъдат закупени 42 стелт самолета, които да са съвместими с тези кораби, като предпочитани са изтребителите Ф-35Б, както и купуване на 105 изтребителя Ф-35А.

Правителството изтъкна, че целта е да се даде повече оперативна гъвкавост на японската армия заради заплашителните действия на Китай, който редовно праща свои кораби около необитаеми острови в Източнокитайско море, за които Пекин и Токио водят териториални спорове.

"Необходимо е да развием истински ефикасни отбранителни способности вместо само да разширяваме съществуващите", се казва в правителствения план.

Японската конституция предвижда въоръжените сили на страната да са с чисто отбранителен характер.

Японската армия наброява 250 000 души. Петгодишният план за отбрана предвижда и мерки за киберсигурността и космическото наблюдение. Бюджетът му до март 2024 г. е около 215 милиарда евро.

Китай изрази пред Япония своето недоволство и противопоставяне на тези планове и я призова да се придържа към чисто отбранителна военна политика, заяви говорителка на китайското външно министерство.

Китай е с втория най-голям военен бюджет в света след САЩ. Той има един действащ самолетоносач, а втори е във фаза на изпитания, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?