Япония смята да атакува пиратите край Сомалия

Долната камара на японския парламент одобри в четвъртък законопроект, разширяващ усилията на страната да се справи с пиратските набези край бреговете на Сомалия, съобщи "Ройтерс".

Това ще позволи на японските военноморски сили да охраняват чужди кораби. Законът би разширил използването на оръжие дори и когато не става дума за самозащита. Този въпрос е особено деликатен заради пацифистката конституция на Япония.

"Тези проблеми на реда и сигурността са изключително важни за Япония и международната общност очаква от нас по-голям принос. Вярвам, че ще отговорим на тези очаквания", каза премиерът Таро Асо пред парламента.

Според японските медии горната камара, където доминира опозицията, със сигурност ще отхвърли закона, но ще го направи без протакане. Това ще позволи на правителството да го прокара, като веднага го внесе за втори път в долната камара.

Япония внася повече от 80 процента от суровия си петрол от Близкия изток. Голяма част от него се транспортира през водите, изложени на риск от пиратски нападения. Токио изпрати два военни кораба в Аденския залив миналия месец да ескортират търговски съдове, чиито собственици или оператори са японски корпорации, или превозващи японски стоки.

Два разузнавателни самолета ще се присъединят към мисията през май.

Споделяне

Още от Свят