Япония смята да увеличи до 40% възобновяемата си енергия до 2030 г.

Япония смята да увеличи до 40% възобновяемата си енергия до 2030 г.

Правителството на Япония възнамерява до 2030 г. да увеличи до близо 40 процента дела на енергията от слънце, вятър и други възобновяеми източници в енергийния микс на страната. Това съобщи в. "Асахи", позовавайки се на източник от министерството на икономиката, търговията и промишлеността, цитиран от БТА в петък.

Целта на Токио досега беше дял на възобновяемата енергия от 22-24 процента до 2030 година. В момента показателят се равнява на едва 18 процента, което означава, че за десетилетие трябва да се удвои.

Атомните централи съгласно тези планове към 2030 г. ще произвеждат около 20 процента от енергията, потребявана в страната.

За тази цел трябва да бъдат пуснати около 30 реактора.

След аварията в АЕЦ "Фукушима 1" в Япония бяха въведени много строги норми за безопасност за ядрената енергетика и сега там работят едва девет реактора, а останалите са в процес на техническа модернизация и проверка.

Водещо място в енергийния баланс в момента имат топлоелектрическите централи на въглища и природен газ. Техният дял обаче ще бъде силно намален по програмата за отказ от производства, отделящи въглеродни емисии.

През ноември миналата година премиерът Йошихиде Суга обяви цел за постигане на нулеви въглеродни емисии до 2050 година.

Споделяне

Още от Бизнес