Япония спешно инсталира ПВО системи заради ракетната заплаха от Северна Корея

Япония спешно инсталира ПВО системи заради ракетната заплаха от Северна Корея

Японското министерство на отбраната издаде заповед за разполагане на комплекси за противовъздушна отбрана "Пейтриът ПАК-3" на територията на префектурите Коти, Симане и Хирошима заради изявленията на Северна Корея, че е подготвила план за изстрелване на балистични ракети към американския остров Гуам в Тихия океан, предаде агенция Киодо.

Министерството посочва, че разполагането на ПВО комплексите ще започне още тази нощ.

По-рано местни медии съобщиха, че японските власти планират в най-близко време да изпратят в Тихия океан кораби на Силите за самоотбрана, снабдени със система за следене и насочване (ИДЖИС).

Подчертава се, че разгръщането на комплексите за ПВО и изпращането в Тихия океан на кораби, снабдени със системата ИДЖИС, е отговор на декларациите на Пхенян, че готви план за изстрелване на 4 ракети "Хвасон-13", които трябва да прелетят над японското въздушно пространство и да паднат в океанските води на 30-40 км от Гуам.

С оглед на обявения от Пхенян план, ПВО системата "Пейтриът" може да послужи за защита на японската територия в случай на неудачно севернокорейско изстрелване.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят