Япония спира последния си ядрен реактор

Японската АЕЦ "Ои"

Япония спира последния работещ ядрен реактор в страната, като засега негово повторно пускане не се планира. Започнало е намаляването на мощността на четвърти реактор на АЕЦ "Ои" до пълното му спиране, съобщи в неделя операторът на ядрената централа "Кансай Илектрик Пауър" (Kansai Electric Power). На по-ранен етап бе спрян и трети блок на централата, предаде ББС.

 

Така страната ще остане без ядрена енергия за втори път от 2011 г. насам, когато бяха спрени всички 50 атомни централи заради авариралата при земетресението през март същата година АЕЦ "Фукушима". До катастрофата във "Фукушима" една трета от електроенергията в Япония се произвеждаше от АЕЦ.

 

Оттогава заради планови ремонти или притеснения за безопасността започна спирането на атомните централи в страната, макар в момента за 12 реактора да са подадени заявления за повторното им пускане в експлоатация. Регулаторният ядрен орган разглежда исканията, а според експерти поне шест месеца ще отнемат само юридическите формалности за въвеждането на блоковете в работен режим.

 

През май и юни миналата година В Япония не се произвеждаше ядрен ток, но после на оператора ТЕПКО бе разрешено да пусне "Ои" заради това, че огромните разходи за замяна на ядрената електроенергия с ток от вносни въглища и природен газ доведоха до дефицит в търговския баланс на третата в света икономика, отбелязва изданието.

 

Правителството твърди, че атомната енергетика остава важен отрасъл, но в авариралата АЕЦ "Фукушима" възникват нови проблеми с течове на радиоактивна вода, а антиядрените протести в страната продължават.

Споделяне

Още от Бизнес