Япония спря 1.6 млн. дози Moderna заради съмнения за замърсяване

Сн. БГНЕС

Япония обяви, че преустановява временно използването на 1.63 милиона дози от ваксината срещу коронавируса на американската компания Moderna след подадени сигнали за примеси в някои от шишенцата с препарата, предадоха световните агенции.

Японската фармацевтична група "Такеда", която внася и разпространява в страната ваксината на Moderna, съобщи, че е получила сигнали от няколко ваксинационни центрове, според които чужди тела са били открити в запечатаните шишенца с ваксините.

След консултация с Министерството на здравеопазването е било решено да се преустанови използването на всички ваксини от три партиди, считано от днес, което означава общо 1.63 милиона дози.

Японската компания призовава Moderna да извърши спешно разследване на партидите, които според местни медии били произведени в Испания.

Наличието на примеси е било открито в 39 запечатани шишенца с ваксини в 8 ваксинационни центъра на различни места в Япония, в това число и в Токио. Всички шишенца са били от една и съща партида, която е изтеглена от употреба. Другите две партиди са изтеглени от употреба като предпазна мярка. Засега няма индикации, че дози с тези примеси са били поставени на хора в страната.

Испанската фармацевтична компания РОВИ каза, че е започнала разследване по случая, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?