Япония възобновява учебните занятия въпреки коронавируса

Япония възобновява учебните занятия въпреки коронавируса

Японското правителство се обявява за възобновяване на дейността на училищата в страната при изпълнение на редица условия, сред които активна вентилация на класните стаи и поддържане на физическа дистанция между учениците и учителите, съобщи БТА.

Плановете за възобновяване на учебния процес бяха обявени на пресконференция в Токио от министъра на образованието, културата, спорта, науката и технологиите Коичи Хагиуда.

"Ситуацията с коронавируса в страната не се е подобрила. Необходимо е да се проведе подготовка за възобновяване на работата на училищата, без да се отслабва режимът на предпазливост", каза той.

Според министъра властите се обявяват за възстановяване на занятията от началото на новата учебна година на 1 април. Ще има изисквания след отварянето на училищата да се спазват строги условия, сред които гаранции за редовно проветряване на класните стаи, избягване на препълването им и строго спазване на физическа дистанция между учениците и учителите.

Също така редовно ще се измерва температурата на всички присъстващи в училищата.

В същото време министерството има намерение да изисква възобновяване на карантината в тези учебни заведения, в които се установят нови случаи на коронавируса, както и да се взима предвид разпространението на инфекцията в различните региони.

Във връзка с разпространението на коронавируса японското правителство отправи молба за затваряне на училищата и поставянето им под карантина на 2 март.

Препоръката нямаше задължителна сила, но около 99 процента от учебните заведения я изпълниха.

Същевременно в редица райони на страната учебните занятия продължиха, защото там не бяха установени случаи на коронавирус.

В момента в Япония има над 1800 установени случаи на зараза с новия коронавирус, от които 712 са пътници от круизния кораб "Даймънд принсес". Смъртните случаи са 52. Новите случаи в Япония са около 40 души на денонощие.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?