Япония забрани на "Хуавей" и "Зет Ти И" участие в държавни поръчки

Япония забрани на "Хуавей" и "Зет Ти И" участие в държавни поръчки

Японското правителство реши да забрани на китайските технологични компании "Хуавей" (Huawei) и "Зет Ти И" (ZTE) да получават държавни договори и да участват в държавни поръчки на територията на Япония от април догодина, съобщи агенция "Киодо", цитирана от БТА.

Мярката е приета след заседание, посветено на киберсигурността, с участието на японски министри и представители на различни ведомства.

За нас е изключително важно да не купуваме оборудване, което има зловредни функции, включително кражба на информация и унищожаване, посочи на пресконференция в Токио правителственият говорител Йошихиде Суга.

Решението е взето на фона на притесненията за пробиви в сигурността, които накараха САЩ и други страни да забранят на двете китайски компании да доставят инфраструктурно оборудване. Според американски чиновници на устройствата на тези компании могат да се сложат програми, с чиято помощ могат да се проследяват потребителите. От "Хуавей" многократно са отхвърляли обвиненията.

Финансовата директорка на "Хуавей" Мън Ванчжоу бе задържана в Канада по искане за екстрадиране от САЩ във връзка с обвинения в нарушаване на американските търговски санкции срещу Иран, припомня ТАСС.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?