Япония започна да пуска спрените заради цунами АЕЦ

Аварията във "Фукушима 1" е заради човешка грешка, според доклад за причините за инцидента

Авариралата АЕЦ "Фукушима"

Спрените заради опустошителното цунами миналия март японски ядрени централи започват постепенно да работят, след като в префектура Фукуи, западно от Токио третият реактор на АЕЦ "Ои" бе рестартиран и започна да произвежда електричество, съобщиха световните агенции в четвъртък. Междувременно стана ясно, че аварията в АЕЦ "Фукушима 1" е станала заради човешка грешка, според публикуван доклад на специалната парламентарна комисия, формирана в Токио за разследване на причините за инцидента,

Реакторът в "Ои" бе пуснат отново в експлоатация, въпреки протестите в цяла Япония. Четвърти блок на централата се очаква да заработи на 17 юли, а на по-късен етап да бъдат включени и други ядрени мощности.

 

Подновяването на работата на един реактор няма да може да реши енергийната криза, обхванала Япония, но чувствително ще облекчи зависимостта на префектура Фукуи от топлоелектрическите централи и ще реши проблема с недостига на електричество в региона.

 

Преди аварията във "Фукушима-1" в Япония работеха 50 ядрени реактора, които осигуряваха около 30 на сто от необходимата ѝ електроенергия. След тежкия инцидент повечето от тях бяха спрени за проверка и още не са пуснати заради твърдата позиция на местните власти, които искат от компаниите оператори гаранции, че централите са безопасни.

 

Така през май тази година в Япония не остана нито един работещ реактор. Това натовари националната енергосистема и увеличи потребностите от гориво за ТЕЦ-овете. В момента в Япония има режим на пестене на електричество.

 

"Аварията във "Фукушима-1" не е била природна, а техногенна катастрофа. Атомната централа не е била подготвена нито за силно земетресение, нито за цунами", посочва докладът за разследване на причините за инцидента в ядрената централа, цитиран от ИТАР-ТАСС.

 

Виновници за аварията са нейният оператор ТЕПКО и ядрените регулаторни служби в Япония. "Отговорните структури не са взели подходящи мерки, за да се гарантира сигурността на централата и на населението в околните райони", пише в документа.

 

Още в предварителния си доклад комисията разкритикува действията на ТЕПКО през първите дни след аварията, също и недостатъчно своевременното информиране на гражданите в Япония за събитията във "Фукушима-1".

 

Данните от доклада на парламентарната комисия се разминават с резултатите от вътрешното разследване, осъществено от ТЕПКО в края на миналата година. Компанията твърди, че основна причина за аварията е била вълната цунами, чиято височина - близо 15 метра, е надхвърлила всички прогнози на сеизмолозите.

 

При аварията в АЕЦ Фукушима-1" миналата пролет се стопиха изцяло горивните пръти в три ядрени реактора и обширни територии бяха замърсени с радиоактивни вещества. Наложи се от зоната да бъдат евакуирани близо 80 хиляди души. В момента проблемните енергоблокове са в състояние на студено спиране и се подготвят за изваждане на ядреното гориво, напомня агенцията.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?