Японска авиокомпания спря полетите на всичките си ”Боинг 787”

Японска авиокомпания спря полетите на всичките си ”Боинг 787”

Японската авиокомпания "Ол нипон еъруейз" ("All Nippon Airways") обяви, че спира полетите на 17-те самолета "Боинг 787 Дриймлайнър", които притежава.

Това решение било взето след като самолет "Боинг 787" на авиокомпания "Ол нипон еъруейз" със 129 пътници и осем души екипаж кацна принудително на японско летище, тъй като пилотите установили неизправност в акумулаторното отделение, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Самолетът, изпълнявал полет от Убе в западната част на Япония за Токио, кацнал на летището в Такамацу. При инцидента няма пострадали. Причините за аварията се разследват.

 Това е поредният инцидент в Япония със самолет от този тип през последните две седмици, посочва АП.

Американски правителствени експерти разследват какви са причините за малък пожар в отделението за аварийно захранване на празен "Боинг 787" на авиокомпания "Джапан еърлайнс" (Japan Airlines) на летище Лоугън в Бостън, както и изтичане на гориво, което забави полет от Бостън за Токио седмица след първия инцидент и други проблеми с най-новия самолет на "Боинг", в който са използвани авангардни технологии.

На 9 януари "Ол нипон еъруейз" отмени вътрешен полет за Токио, след като бордовите компютри регистрирали неизправност в спирачната система. Два дни по-късно бе съобщено за малък теч на гориво и пукнато стъкло на пилотската кабина на други два самолета от същия тип.

"Джапан еърлайнс" също обяви, че спира временно използването на "Боинг 787" за международни полети. Япония бе първата страна в света, която започна да използва новите самолети. От фирмата производител коментирали, че "в началото на експлоатацията на нов тип самолет винаги могат да възникнат различни технически проблеми", допълва АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят