Японската агенция JCR понижи кредитния рейтинг на България

Японската агенция за кредитен рейтинг JCR понижи рейтинга на България за дългосрочен дълг в чужда валута от BBB+ на BBB и рейтинга за дългосрочен дълг в местна валута от A- на BBB+, съобщиха във вторник от Министерството на финансите.

Перспективата на рейтингите е отрицателна. Въпреки отчетеното намаление, присъденият от JCR кредитен рейтинг на България остава в инвестиционния клас В.

Кредитният рейтинг на България беше намален през октомври от “Стандард енд Пуърс” и в началото на ноември - “Фитч”. Рейтинговите агенции отчетоха влиянието на кризата върху икономиките на отделните страни и един след друг започнаха да понижават рейтингите им. Почти всички страни от Централна и Източна Европа

Както и при предишните промени към понижение, японската агенция отчита при вземане на решението си процесa на глобално намаляване на кредитирането и необходимостта от външно финансиране. Като причина от агенцията посочват увеличението на краткосрочните външни задължения на страната, формирани предимно от банки, като същевременно се запазва високият размер на дефицита по текущата сметка.

Според анализаторите рейтингът обаче продължава да бъде подкрепян от стабилната фискална позиция на България. Тя e подкрепена от устойчив фискален излишък и значително намаляване на държавния дълг, както и от поддържането на режим на валутен борд и растящия производствен капацитет в резултат от притока на чужди инвестиции и субсидиите от ЕС.

От агенцията отчитат, че ръстът на банковото кредитиране за потребителски нужди и инвестиции намалява. Според анализаторите на агенцията растежът, който за 2008 г. ще е около 6%, може да падне до около 4% догодина.

През октомври финансовият пазар на България бе поставен под натиск, тъй като имаше колебание в междубанковите лихви при недостиг на ликвидност в банковия сектор, отбелязват още анализаторите на JCR. Пазарът обаче възстанови своята стабилност вследствие на мерките, взети от БНБ, като например намаляването на задължителните резерви.

До момента финансовата система на страната остава стабилна. От агенцията отчитат, че в края на октомври 2008 г. валутните резерви на страната са 13.4 млрд. евро.

Споделяне

Още от Бизнес