Японската икономика расте с 3,9% през първото тримесечие на годишна основа

Японската икономика расте с 3,9% през първото тримесечие на годишна основа

Японската икономика е нараснала с по-бърз темп от първоначално обявеното в периода януари-март благодарение на по-големите потребителски и корпоративни разходи, макар че икономистите очакват растежът да се забави през тримесечието април-юни, предаде Асошиейтед прес.

Правителството обяви, че японската икономика е нараснала с годишен темп от 3,9 процента през първото тримесечие на 2015 година спрямо първоначалната оценка за растеж от 2,4 на сто. На тримесечна основа растежът е 1 процент спрямо първоначална оценка от 0,6 процента.

Анализаторите, анкетирани от бизнес изданието "Никей", очакваха растеж с годишен темп от 2,7 процента, отбелязва ДПА.

Данните за тримесечния растеж на корпоративните инвестиции са преразгледани към повишение от 0,4 процента до 2,7 процента.

Частното потребление, което носи 60 процента от брутния вътрешен продукт, се е повишило с 0,4 на сто, колкото бяха и първоначалните данни.

Жилищните инвестиции са нараснали с 1,7 процента, което е първото увеличение от четири тримесечия, но първоначалните данни бяха за нарастване от 1,8 процента.

Правителството преразгледа към повишение данните за икономическия растеж за периода октомври-декември 2014 г. от 1,1 процента до 1,2 процента. Икономиката излезе от кратка рецесия през второто и третото тримесечие на японската финансова година на фона на вялото потребление след повишаването на данъка върху продажбите през април миналата година, припомня ДПА.

Заводското производство обаче през текущото тримесечие изпреварва търсенето и запасите са нараснали, което е сигнал за евентуално забавяне на растежа през тримесечния период, допълва АП.

Япония отчете днес също така излишък по текущата си сметка за 10-и пореден месец през април благодарение на поевтиняването на петрола и растежа на приходите от чуждестранни инвестиции, информира ДПА. Излишъкът се равнява на 1,32 трилиона йени (10,6 милиарда долара) спрямо излишък от 220,8 милиарда йени преди година, посочи министерството на финансите.

Износът е нараснал с 4,1 процента на годишна основа до 6,2 трилиона йени на фона на световното икономическо възстановяване, а вносът е спаднал с 5,9 процента до 6,4 трилиона йени, което е довело до търговски дефицит на стойност 146,2 милиарда йени или с 81,5 процента по-малко.

Споделяне

Още от Бизнес