Японската управляваща коалиция получава над две трети от местата в парламента

Шиндзо Абе

Управляващата коалиция в Япония, която се състои от Либерално-демократическата партия (ЛДП) на премиера Шиндзо Абе и центристката "Нова Комейто", получава над две трети от 465-те места в долната камара на парламента. Това показват официалните резултати, публикувани от централната избирателна комисия и цитирани от осведомителните агенции.

ЛДП получава 284 места, а "Нова Комейто" - 29. Така управляващата коалиция е с общо 313 места в долната камара на парламента, което ѝ дава контрол над всички комисии, позволява ѝ безпрепятствено да приема закони и дори да поставя въпроса за изменения в конституцията.

На второ място с 55 депутата е основната опозиционна сила - Конституционно-демократическата партия, която критикува управляващите от леволиберални пацифистки позиции.

 

Трета е консервативната Партия на надеждата с 49 места.

 

Абе обяви за свои приоритети Северна Корея и застаряването на населението

След решаващата си победа на вчерашните парламентарни избори, японският премиер Шиндзо Абе обеща да се бори с, по думите му, двете национални кризи на Япония: военната заплаха от Северна Корея и застаряващото и намаляващо население, предаде Асошиейтед прес.

Абе заяви на пресконференция, че се ангажира със запазването на благоденствието и мира за японския народ и спомена отвлечените преди години японци, за които се смята, че още се намират в КНДР.

"Ще следвам решителна и силна дипломация по проблемите с ракетната и ядрената програма на Северна Корея и отвличанията и ще ѝ окажа допълнителен натиск да промени политиката си", заяви Абе.

Той обеща до края на годината да бъде изготвен обхватен пакет от закони за справяне с демографския проблем на Япония, с инвестиции в образованието, подобряване на производителността и реформа на пенсионната система.

Управляващата Либерално-демократическа партия на Шиндзо Абе се договори с центристката партия "Нова Комейто" за запазване на досегашната правителствена коалиция.

"Днес водих преговори с лидера на "Нова Комейто" Нацуо Ямагучи и се договорихме да се запази действащата досега коалиция", заяви Абе, като отбеляза, че на вчерашните избори двете съюзени партии са постигнали "исторически успех, получавайки категорична подкрепа от избирателите".

Споделяне

Още от Свят