Японската ядрена енергетика загубила 46 млрд. долара заради "Фукушима"

Японската ядрена енергетика загубила 46 млрд. долара заради "Фукушима"

Загубите на японската ядрена енергетика заради аварията в АЕЦ "Фукушима" през март 2011 г. са достигнали 46 млрд. долара, съобщи агенция Блумбърг в понеделник. Претърпените щети за производителите на електрическа и топлинна енергия се равняват на печалбите им от 2004 до 2010 г.

Само операторът на централата – ТЕПКО, загуби през миналата година заради ядрената катастрофа 7.3 млрд. долара, които през първото полугодие на 2012 г. нараснаха с още 3.68 млрд. долара. Индустрията обаче търпи много косвени загуби, след заради аварията бяха спрени всички 50 реактора в страната, осигуряващи 30 на сто от нужните на Япония количества електроенергия, и само два заработиха отново през миналия месец. Компаниите от ядрения отрасъл бяха принудени да спрат раздаването на дивиденти, хкоето от своя страна свали акциите им.

След инцидента, причинен от цунами след силно земетресение, правителството на Япония смята съществено да промени дела на атомната енергия в общото производство на енергия в страната. Обсъждат се различни варианти за този процент – от 0 до 25 на сто до 2030 г. Освен това в скоро време държавата смята да ликвидира регионалните енергийни монополи, като ги принуди да отделят бизнеса си по производство на енергия от продажбите по примера на изискванията в Европейския съюз.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?