Японски бойни изкуства, шествие с Микоши и кимона завладяват София в събота

Японски бойни изкуства, шествие с Микоши и кимона завладяват София в събота

Демонстрации на японски бойни изкуства, шинтоиско шествие с Микоши, ревю на кимона и работилници за оригами и калиграфия ще завладеят пространството между фонтаните на НДК, в центъра на София, в събота – 19 октомври от 10 до 18 часа, съобщиха от посолството на Страната на Изгряващото слънце в София в сряда.

Проявите, които включват и японски традиционни танци, песни и хайку, са част от 30-ите юбилейни дни на японската култура в България, който започнала през септември и се провеждат в редица градове.

Жителите и посетителите на столицата за пръв път ще станат свидетели на традиционно шествие с Микоши (神輿), с което ще се открие Денят на японските бойни изкуства и традиции. Микоши е носилка, която се носи от японците като част от свещен шинтоистки ритуал за извеждане на божеството от обитавания от него храм. Представлява преносим миниатюрен шинтоистки храм с колони, стени, покрив, веранда и парапет. Божеството на Микоши-шествието в София е от храма Касуга в Йокохама, Хонгодай. Наричано още Такемикадзучино микото, това божество (ками) е свързано с бойния дух и бойните изкуства (будо).

През целия ден ще са отворени вратите на работилниците за оригами, калиграфия, хайку и други японски изкуства, където всеки може да опита уменията си.

Български клубове и школи по японски традиционни и съвременни бойни изкуства ще представят на обяд ключови техники от всички видове японски бойни изкуства, практикувани у нас.

Феерията от цветове, тъкани и десени на кимона ще разкрие тайните на японския дух, скрит в традиционните им облекла. Ревюто започва в 16 часа.

Споделяне

Още от Общество

Колко време давате на новия парламент?