Японски деца от пострадал от цунами град гостуват в България

Разглеждане на Белоградчик и Копривщица и на природните забележителности около тях, запознаване с българските художествени занаяти, посещение на розов масив и на розоварна, урок по български народни танци, воден от Нешка Робева. Това е част от програмата на гостуването в България на 16 японски деца от пострадалия по време на катастрофалното земетресение през март миналата година град Хигаши Мацушима, префектура Мияги.

65 процента от територията на града е била залята от предизвиканата от земетресението приливна вълна на 11 март 2011 година, отнела живота на хиляди жители и причинила тежки разрушения. И досега част от жителите на Хигаши Мацушима са настанени във временни домове.

След земетресението министърът на външните работи Николай Младенов предложи на японската страна деца от засегнатите райони да бъдат приети на почивка в България. През април тази година пък по време на официалното си посещение в Япония председателят на Народното събрание Цецка Цачева и българската парламентарна делегация посетиха Хигаши Мацушима, където се срещнаха с представители на местните власти и ученици от града и засадиха български рози в знак на солидарност с японския народ.

Израз на тази солидарност е и екскурзията у нас на 16-те японски ученици, подбрани с конкурс за есе на тема "България“. Те са пристигнали на 27 май и ще останат до 4 юни.

На гостите им предстои да отседнат в домовете на свои връстници от 18-то СОУ "Уилям Гладстон”, в което се изучават японски език и култура. Те ще бъдат приети от председателя на Народното събрание и от японския посланик у нас Макото Ито.

Освен 18-то СОУ, което организира престоя на учениците в София, съдействие в организацията оказват и Първо основно училище "Св.св. Кирил и Методий” в Кърджали и Групата за приятелство с Япония в Народното събрание. Проектът се осъществява с подкрепата на Геотехмин, Турските авиолинии, българския ресторант "София“ в Токио и японската корпорация "Мейджи“.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?