Японски фирми влагат $19,2 млрд. в петролни и газови находища

Над 2 трилиона йени или 19,2 млрд. долара ще вложат японски фирмии в разработване на петролни и газови находища в света през следващите две години, съобщи в петък финансовият ежедневник Нихон кейдзай, цитиран от ДПА. Сумата е близо два пъти по-голяма в сравнение с предходните три години.

Ако всичко върви по план, общото производство отпетролните и газовите полета на японските компании ще нарасне с близо 50 процента - до 1,8 млн. барела към 2008 година. Това е около една трета от вноса на петрол и газ в Япония.

Японските компании разчитат изключително много на Близкия изток за снабдяването си с петрол. Затова те решиха да диверсифицират своите източници, като инвестират в петролни и газови полета по света.

Консорциум от японски фирми, включително Мицубиши корп. и Ниппон ойл корп., заедно с Бритиш петролиъм и Чайна нешънъл офшор ойл корп. се споразумяха с индонезийското правителство за изграждане на завод за втечнен природен газ на стойност 450 млрд. йени в провинция Папуа. Японският консорциум ще предостави за целта 200 млрд. йени.

Проектната мощност на завода е 7,6 млн. тона годишно. Очаква се от 2008 г. произведеният в него втечнен природен газ да се изнася за Китай, САЩ и Южна Корея. Водят се преговори за продажба и на японски газови и електрически компании.

Освен това, Ниппон ойл смята да увеличи добивите си в Малайзия и да започне производство в едно австралийско поле.

Японски фирми планират да изхарчат около 1 трилион йени само за проекта за разработване на петролното и газово находище Сахалин в източен Сибир за периода до 2007 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?