Японски гейминг гигант купи български разработчик на игри

Японски гейминг гигант купи български разработчик на игри

Японският гигант в разработването на игри СЕГА (SEGA) навлезе в българската гейминг индустрия, купувайки базираното в София студио "Крайтек Блек Сий" (Crytek Black Sea).  Придобиването е чрез едно от най-големите и най-стари студия за разработка на игри във Великобритания- "Криейтив Асембли" (Creative Assembly), което има 30-годишна история и е собственост на СЕГА.

Новото име на българското студио, в което работят 60 разработчика, е "Криейтив Асембли София" (Creative Assembly Sofia), съобщиха от компанията. Сделката утвърждава София като център за разработка на видео игри на Балканите, и тласка напред развитието на гейминг индустрията в България, както и мястото на "Криейтив Асембли" като един от най-големите и известни разработчици на игри в Европа, допринасящ значително за растящата британска индустрия за разработване на игри.

"Придобиването на "Крайтек Блек Сий" допълнително подобрява възможностите за развитие укрепва нашата способност да създаваме разнообразно и привлекателно съдържание за нашите продукти”, коментира в съобщението Юрген Пост, президент и главен оперативен директор на "СЕГА Юръп ЛТД" (SEGA Europe Ltd.)

“Студиото Creative Assembly Sofia ще разработва проекти изцяло за Creative Assembly и ще бъде безценен актив, предвид множеството все още необявени заглавия, които са в процес на разработка. Това придобиване представлява още една стъпка в правилната посока за развитието на нашия международен бизнес, подчертавайки ангажимента ни да добавяме стойност към нашите съществуващи студия и постоянната ни подкрепа за гейм индустрията във Великобритания", добави Пост.

Тим Хийтън, студио директор на "Криейтив Асембли", посочва, че тяхното студио е доказателство за потенциала на гейм-индустрията във Великобритания за глобален успех. "Благодарение на този успех, ние допълнително разширяваме базата си за разработка във Великобритания и извън нейните граници. Това ни помага да намерим най-добрите таланти от целия свят, с които да постигнем ангажимента си за създаване на висококачествени игри с автентични гейминг преживявания", допълва той.

Пазарът на игри във Великобритания е генерирал 2.96 млрд. паунда през 2016 г. Това се равнява на 1.3 пъти размера на пазара за видео съдържание (2.25 млрд. паунда) и 2.6 пъти размера на пазара на музика (1,6 млрд. паунда). Игрите, разработвани във Великобритания, са сред най-популярните в света, като през 2017 г. поредицата на Creative Assembly Total War™ постига рекордния брой от средно 1.2 млн. уникални потребители на месец.

"Криейтив Асембли" е известно с разработката на високобюджетни интерактивни продукти и партньорства от световна класа, включително това със собственика си СЕГА, с "Геймс Уъркшоп" за Total War: Warhammer, с "Туентиът сенчъри Фокс" за Alien: Isolation и "Майкрософ" и "343 Индъстрийс" за Halo Wars 2.

Наскоро студиото обяви и стратегическо партньорство с пазарния лидер във free-to-play игрите "Уоргейминг" , благодарение на което играта Total War: ARENA ще бъде публикувана в световен мащаб.

Студиото работи по редица необявени проекти, които се очаква да излязат през 2017 г., като допълнения към този списък ще бъдат разработвани от българския екип, допълва се в прессъобщението.

Споделяне

Още от Бизнес