Японски картини оживяват в София

Изкуството на нашумялата покрай TEDxHaneda млада японска художничка Акико Накаяма ще оживее пред българската публика на 14 декември в Дом на киното, София

Аудио-визуалният пърформънс “Alive Painting” е част от европейското турне на японката.

"Защо картините са сухи? Защо не са живи?", това са част от въпросите, които вдъхновяват Акико Накаяма да създаде "живите си картини".

Акико е родена в Токио. Тя е художник, който описва красотата на преливащата енергия използвайки различни медии, като инсталация, фотография и пърформанс. Работейки с движението на преливащите цветове в съчетание с дигиталните технологии, Накаяма нанася живописни картини, които се трансформират по време на целия ѝ пърформанс, създавайки метафора на еволюцията, растежа, преходността, раждането, сливането и цялостта от разнообразието в едно, отбелязват организаторите на събитието.

Подобни на топографски карти, образите се изменят, образувайки нещо между пърформанс, изкуство и инсталация. Накаяма използва течности с различни свойства, множество кухненски прибори, бои, вода, които се смесват, надуват и добавят разнообразни ефекти към картините, прожектирайки всяко свое действие на големия екран. Резултатът е едно хипнотично шоу на органични движения, които приличат на самия живот, погледнат под лупа.

През последните години тя активно развива своя проект както самостоятелно, така и в колаборация, обикаляйки света между трите континента Европа, Азия и Америка, а през 2015 е специален гост на TEDx в Ханеда, Япония.

Към пърформанса на Акико от българска страна ще се включи Мириян Колев и неговия ембиънт проект E.U.E.R.P.I., който чрез омайващите си звуци ще придаде допълнително измерение в работата на японката.

И макар да излъчва присъщото азиатско самообладание, всичко на сцената е случайно и се случва на момента, което прави всяко представление различно и уникално по рода си, оставяйки публиката в хипнотичната сянка на боите.

Събитието се организира от Арт Фондация ДОМА и е част от инициативата за обособяването на арт квартал "КвАРТал" в София, част от който е и Дом на Киното.


Сайтът на Акико Накаяма

Проектът E.U.E.R.P.I.

Събитието във фейсбук

Споделяне

Още от Общество