Японски микробиолог получава Нобеловата награда за медицина

Йошинори Ошуми е отличен за разгадаването на процеса на автофагиите

Японският микробиолог проф. Йошинори Ошуми

Японският микробиолог проф. Йошинори Ошуми бе определен за носител на Нобеловата награда за физиология/медицина за 2016 година, реши комисия от Каролинския медицинско-хирургически институт в Стокхолм.

В понеделник започва седмицата на Нобеловите награди, през която ще се връчат призове за световни постижения в областта на медицината, физиката, химията, за забележителни литературни постижения и в областта на икономиката, както и за дейност в интерес на световния мир.

Ошуми е отличен от Нобеловия комитет за проучванията му в областта на автофагиите – процес, при който тялото самоунищожава свои клетки. Професорът, който е биолог от Технологичния университет в Токио, цял живот е работил върху открития още през 1960-те феномен. Неговите тайни остават скрити до 1990-те години, когато Ошуми успява да разгадае процеса, благодарение на генетични изследвания с дрождови култури.

"В резултат на работата на Ошуми, днес ние знаем каква роля играе автофагията за зараждането и развитието на рака, Паркинсоновата болест, както и за много други болести и остаряването на човешкото тяло", заяви Мария Масучи, член на Нобеловия комитет при обявяването на призьора в областта на медицината.

По традиция награждаването на всички отличени със световната награда ще се проведе на 10 декември в Стокхолм, в деня на смъртта на основателя на премията – шведския предприемач и изобретател Алфред Нобел. Призът носи 8 млн. шведски крони – около 830 хил. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество