Японски министър и парламентаристи посетиха храма Ясукуни

Японски министър и парламентаристи посетиха храма Ясукуни

Японски министър и десетки депутати посетиха днес храма Ясукуни, смятан от Китай, Южна и Северна Корея за символ на японския милитаризъм, за да отбележат началото на есенния храмов фестивал, предаде Ройтерс, като се позова на националната информационна агенция Киодо.

Министърът на здравеопазването, труда и благосъстоянието Ясухиса Шиодзаки и близо 80 депутати отидоха в Ясукуни ден след като премиерът Шиндзо Абе изпрати ритуален дар, станал причина за остра реакция на Китай и за напомняне от близкия съюзник САЩ за това колко е важно да бъде постигнато помирение по исторически въпроси.

Посещенията на японски лидери в храма се приемат зле от Китай и Южна Корея, тъй като наред с всички японци, загинали на полесраженията от средата на 19-и век, той почита и 14 японски лидери, осъдени на смърт като военнопрестъпници след Втората световна война.

Няма информация японската министърка на отбраната Томоми Инада, обвинявана от Китай в безотговорно погрешно представяне на военната история, да е посетила или изпратила дар на Ясукуни.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?