Японски министър подаде оставка заради гаф с изказване за "Фукушима"

АЕЦ "Фукушима"
Японският министър Масахиро Имамура, който отговаряше за възстановяването след атомната авария в АЕЦ "Фукушима-1", бе принуден да се оттегли, след като се озова в центъра на скандал, предизвикан от собствените му думи, посрещнати с възмущение, съобщиха световните агенции. 
 
Вчера на тържество на депутати от управляващата Либерално-демократическа партия той каза, че било по-добре, че силното земетресение, довело до цунами и до ядрената катастрофа, е ударило североизточната част на страната, а не Токио, където щяло да има много повече жертви. Бедствието от 2011 г. взе около 18 хиляди жертви. 
 
Имамура веднага се извини за думите си, призна, че са били неуместни, изрази съжаление, че е засегнал чувствата на населението от района и подаде оставка. За поведението на министъра бе принуден да се извини и премиерът Шиндзо Абе. 
 
Всъщност това бе вторият скандал, предизвикан от министъра този месец. Първият бе свързан с негово избухване заради въпрос на репортер, попитал го за отговорността на държавата за съдбата на хората, доброволно напуснали района, пострадали от ядрената авария. Министърът, видимо ядосан, поиска журналистът да излезе от залата, а когато той отказа и продължи да задава въпроси, грубо му викна да млъкне. 
 
Въпросът за ликвидирането на последиците от аварията и живота на евакуираните от опасната зона все още е много чувствителен в Япония, защото възстановяването на пострадалите райони върви бавно и много от семействата, които бяха принудени да ги напуснат, са изгубили надежда, че ще се завърнат по домовете си. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?