Японски олигарх осъден за измама

Противоречивият японски олигарх Такафуме Хорие бе осъден в петък за измама, съобщи ББС. Процесът срещу него продължи 6 месеца и разтърси корпоративна Япония. Бившият шеф на Интернет компанията “Лайвдоор” бе намерен за виновен по обвинения за фалшификация на сметките на компанията и заблуждаване на инвеститори.

Постановената присъда бе 2 години и половина затвор. Адвокатите му вече обявиха, че ще обжалват.

Главният съдия по делото Тошиюки Косака заяви, че Хорие е основал мрежа от инвестиционни фондове примамки, “създадени с цел да се заобиколи закона”. Въпреки повечето корпоративни скандали в миналото, в които бизнесмените предпочитаха да се признаят за виновни в замяна на по-ниски присъди, Хорие продължи да твърди, че е невинен.

Разследването в “Лайвдоор” започна в началото на 2006 година. Тогава прокуратурата достигна до извода, че компанията прикрити финансови несъответствия, а Хорие бе арестуван.

Обвинението твърди, че той е декларирал печалба от 5 милиарда йени (43 милиона долара) пред данъчното облагане, за да прикрие загуби от 310 милиона йени. Токийският стоков пазар бе принуден да затвори след старта на разследването. 

Споделяне

Още от Свят