Японски противогрипен препарат показва ефективност срещу Covid-19

Европа се надява да има ваксина още през есента

Японски противогрипен препарат показва ефективност срещу Covid-19

Японско противогрипно лекарство е показало ефективност при лечение на пациенти с коронавирус, съобщиха японски медии в сряда, цитирани от "Гардиън". Информацията се потвърждава и от Чан Синмин, който е високопоставен служител в китайското министерство на науката и технологиите. Той съобщава, че "Фавипиравир" е дал обнадеждаващи резултати при клинични изпитвания в Ухан и Шънджън. С лекарството са лекувани 340 китайски пациенти.

"Той има висока степен на безопасност и очевидно е ефективен при лечението", заяви Чан.

Значителна част от пациентите, които са лекувани с Фавипиравир, са дали отрицателни проби за вируса след лечение със средна продължителност от четири дни. При останалите пациенти, които са лекувани с други методи, са били нужни 11 дни.

Ренгеновите снимки са потвърди подобрения в състоянието на белите дробове при около 91% от пациентите, лекувани с "Фавипиравир". Контролната група, лекувана с други методи, е показала подобрение при 62% от случаите.

Компанията "Фуджифилм Тояма Кемикъл" отказва да коментира резултатите. Компанията е разработила лекарството през 2014 година. То е известно още като "Avigan". Акциите във фирмата се покачиха рязко в сряда след коментарите на китайския здравен експерт. Поскъването бе с 14,7%.

Лекарите в Япония използват същото лекарство в клинични проучвания върху пациенти с коронавирус с леки до умерени симптоми. Те се надяват, че препаратът блокира размножаването на вируса.

Източник на японското здравно министерство казва, че лекарството не показва толкова голяма ефективност при хора с по-тежки симптоми.

"Ние сме дали на Avigan на 70 до 80 души, но изглежда, че препаратът не работи толкова добре, когато вирусът вече се е размножил", казва източникът пред изданието "Маничи Шимбун".

Същите ограничения са установени и при проучвания на пациенти с коронавирус, които са лекувани с комбинация от лекарства за ХИВ. През 2016 г. японското правителство достави "Фавипиравир" като спешна помощ за борба с епидемията от вируса Ебола в Гвинея.

Сега лекарството се нуждае от одобрение от японското правителство, за да се използва пълноценно за пациенти с Covid-19, тъй като първоначално е бил предназначено за лечение на грип.

Източници от правителството казват, че лекарството може да бъде одобрено още през май. "Но ако резултатите от клиничните изследвания се забавят, одобрението също може да бъде забавено", казва японските здравни експерти.

Европа се надява на ваксина през есента

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази надежда, че ваксина срещу коронавируса ще бъде разработена през втората половина на годината. Германската компания "Кюрвак", която получи финансиране от ЕС в размер на 80 млн. евро за развитие и производство на такава ваксина, вече активно работи.

"Надявам се, че с тази подкрепа ще имаме на пазара ваксина, може би преди есента. Това ще спаси живота на много хора в Европа и също в останалия свят", каза фон дер Лайен във видеообръщение.

Първи клинични тестове на ваксина срещу коронавируса вече започнаха в американския град Сиатъл. Американските експерти са на мнение, че ще са необходими между година и година и половина преди масовото разпространение на ваксината срещу коронавируса, ако всички фази на изпитанието преминат успешно и се установи, че тя е ефикасна и безопасна. Ваксината е разработена от Националните здравни институти на САЩ и биотехнологичната фирма "Модерна" от Кеймбридж, щата Масачузетс.

Германската компания "Кюрвак" вече отказа да продаде на САЩ правата за разработката си на ваксина. В международните медии излезе информация, че президентът Доналд Тръмп е предложил САЩ да купят ексклузивен достъп до потенциална ваксина на цена от 1 милиард долара, написа германският вестник "Ди Велт".

Китай също е одобрил клиничните тестове на ваксина срещу Covid-19, съобщават местните медии. Препаратът е разработен от екип, ръководен от Чън Вей, водещ китайски епидемиолог и генерал-майор в армията. Ваксината е получила одобрение да започнат клинични изпитвания в Китай и в момента се търсят доброволци, които да участват в тестовете.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?