Японски режисьор взе "Златната палма" в Кан

Сн. БГНЕС/ЕПА

Японски режисьор спечели "Златната палма" на 71-вия кинофестивал в Кан. Хирокадзу Каре-Еда беше отличен за филма "Семеен въпрос" (оригинално заглавие "Магазинни крадци", Manbiki kazoku).

Председател на журито, което оценяваше номинираните ленти, беше холивудската актриса Кейт Бланшет.

Филмът на японския режисьор разказва за фамилия, в която бащата е "учител" по джебчийство. Корееда е майстор на киното близко до документалността, а в този филм умението му да го прави "във формите на самия живот" е на високо равнище.

Полският режисьор Павел Павликовски получи приза за най-добра режисура за мелодрамата "Студена война" (Zimna wojna). Павликовски е награден в Кан за първи път, но е носител на "Оскар" за най-добър чуждестранен филм през 2005 г. за черно-бялата драма „Ида” (Ida).

Ливанката Надин Лабаки получи Наградата на журито за социалната драма "Капернаум". Тя разказва за съдбата на децата, жертви на насилие в раздирания от социални проблеми съвременен Бейрут.

Наградата за най-добър сценарий беше присъдена на два филма – на италианката Аличе Рорвахер за филма "Щастливия Лазар" (Lazzaro felice) и на филма "Три лица" (Se rokh) на иранския режисьор Джафар Панахи, който е и сценарист на филма.

Американецът Спайк Ли, който не е участвал в Кан от 27 години, бе удостоен с Голямата награда (Grand Prix) за BlacKkKlansman.

Политическият филм, в който режисьорът от Бруклин заклеймява едновременно расизма, крайната десница и президента Доналд Тръмп, започва с историята на чернокожия полицай Рон Столуърт, внедрил се в Ку Клукс Клан през 1978 г., и завършва със събитията в Шарлотсвил, Вирджиния през август 2017 г.

Филмът на белгийския режисьор Лукас Донт "Момиче" (Girl) бе награден със "Златна камера".

Италианският актьор Марчело Фонте бе отличен с наградата за най-добра мъжка роля за криминалната драма "Кучкарят" (Dogman) на режисьора Матео Гароне.

Казахстанската актриса Самал Еслямова беше удостоена с приза за най-добра женска роля за главната роля в руския филм "Айка" на режисьора Сергей Дворцевой, който също е роден в Казахстан. Творбата е социална драма, разказваща историята на млада нелегална имигрантка от Киргизстан – Айка, която е принудена да се откаже от новороденото си дете и се опитва да оцелее в жестоката реалност на съвременна Москва.

Споделяне

Още от Общество

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?