Японски съд забрани рестарта на два реактора

АЕЦ "Такахама"

Японски съд забрани да бъдат пуснати отново трети и четвърти реактор на АЕЦ "Такахама", след като бе сезиран от местни хора, притесняващи се, че мощностите няма да издържат силно земетресение, предадоха световните агенции във вторник. Съдът постанови, че блоковете на атомната централа действително не съответстват на всички норми за безопасност в случай на силно земетресение и цунами като на 11 март 2011 година, когато аварира АЕЦ "Фукушима".

АЕЦ "Такахама" е на брега на Японско море и при възникване на цунами попада в зона с най-висок риск.

След аварията в АЕЦ "Фукушима" в Япония бяха спрени всичките 48 действащи ядрени реактори в страната. Правителството прие след това строги правила за сигурност и след извършване на необходимите подобрения бяха пуснати отново 21 от реакторите.

В самата АЕЦ "Фукушима" в петък робот със змиевидна форма беше вкаран в авариралия І реактор, където засне вътрешността с феноменална радиоактивност, предаде Франс прес.

Данните се смятат за особено ценни. Роботът обаче в един момент спря да отговаря на инструкциите и операторът на централата Токио електрик пауър ТЕПКО (Tokyo Electric Power - Tepco) в крайна сметка реши да го изостави във вътрешността на реактора, където радиацията е в смъртоносна доза за човек за по-малко от час

Споделяне

Още от Бизнес