Японските въоръжени сили поискаха рекорден бюджет за отбрана

Японските въоръжени сили поискаха рекорден бюджет за отбрана
Японското министерство на отбраната поиска рекордно висок бюджет за 2018 г., за да подобри защитата на Япония срещу растящата заплаха от Северна Корея, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.
 
Искането е за 5 255 милиарда йени (около 48 милиарда долара или 40 милиарда евро), което означава увеличение от 2,54 на сто. Бюджетът за миналата година беше 5 125 милиарда йени.
 
По-голямата част от увеличението ще покрие покупката на прехващачи за ракети с по-добър обхват, височина и точност, включително разполаганите на кораби ракети "Ес Ем 3 Блок 2А", нови радарни системи и системи за откриване, ракети земя-въздух "ПАК-3 Ем Ес И" и разполаганата на сушата система за противоракетна отбрана "Иджис ашор". 
 
Министерството на отбраната подчертава, че иска да е в състояние да свали севернокорейска ракета, ако има опасност тя да падне на японска територия, отбелязва АФП.
 
Токио обмисля да допълни арсенала си и със системата THAAD - противоракетен комплекс с подвижно наземно базиране за високо извънатмосферно прехващане на ракети със среден обсег. 
 
Опасенията от ядрените и ракетни заплахи на Пхенян се засилиха тази седмица, след като севернокорейска ракета прелетя над Япония, напомня АП.
Споделяне

Още от Свят