Японските власти проверяват трите водещи финансови групи за връзки с якудза

Японските власти започнаха мащабна проверка на трите водещи финансови групи в страната - Мицубиши (Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ), Мидзухо файненшъл груп (Mizuho Financial Group) и Сумитомо Мицуи, която трябва да установи дали те са имали връзки с организираната престъпност, предават осведомителните агенции.

Инспекторите от японската Агенция за финансови услуги ще проверят холдинговите компании и банките, влизащи в тези групи. Проверката трябва да покаже доколко ефективно ръководството на корпорациите контролира дейността на подчинените си на местно равнище, които биха могли по собствена инициатива да имат връзки с организираната престъпност.

Регулаторът започва инспекциите, след като бе съобщено, че председателят на банковото подразделение на Мидзухо подава оставка, а високопоставени ръководители ще трябва да платят глоби заради отпуснати заеми на обща стойност 200 милиона йени (2 милиона долара) на престъпни групировки, известни в страната като якудза. Проверки, проведени по-рано, показаха, че финансирането е извършено по грешка и няма характер на съзнателен сговор с якудза. Сегашната инспекция трябва да посочи дали този извод е правилен.

В Япония повечето традиционни групи якудза съществуват открито, но имат особен юридически статут, поставени са под полицейски надзор и са лишени от редица права, включително в сферата на финансирането.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?