Японският император абдикира в полза на сина си

Император Акихито

Японският император Акихито абдикира в полза на сина си принц Нарухито, съобщиха информационните агенции.

Това е първата абдикация на японски владетел от около 200 години. Според традицията, императорът заема този пост до края на живота си.

На 8 август 2016 г. във видеообръщение към народа император Акихито изрази желание да се откаже от престола в полза на по-големия си син Нарухито заради напредналата си възраст и проблеми със здравето.

Парламентът на Япония прие закон само за този случай, който позволява на император Акихито да се откаже от трона и да го предаде на принц Нарухито.

На 1 май Нарухито ще стане 126-ият император в линия, датираща от 5 века.

Акихито извърши тази сутрин в шинтоистки храм ритуалите, свързани с абдикацията си. Япония отбелязва края на управлението му, като си припомня миналото и гледа с надежда към следващата епоха, предаде Асошиейтед прес.

По телевизията бяха излъчени кадри как Акихито, облечен в традиционни дрехи, влиза в главния храм Кашикодокоро, за да съобщи на боговете за оттеглянето си. Храмът е символичен дом на богинята на Слънцето - Аматерасу, почитана като прародителка на японските монарси.

Престолонаследникът Нарухито ще се възкачи на трона утре, а отделна церемония новият император ще получи имперските регалии, потвърждаващи, че е станал 126-и император на най-древната монархия в света.

Часове преди церемонията по абдикацията много хора се събраха пред императорския дворец, който е затворен за посещение.

"Дойдохме, защото днес е последният ден от ерата Хейсей и изпитваме носталгия", казва 55-годишната Акеми Ямаучи, която стои пред двореца със съпруга си Канаме.

"Харесваме сегашният император. Той работи упорито за народа, внимателен и любезен е към всички", добавя той. Двамата са пристигнали за случая от старата столица Киото.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?