Японският парламент избра финансовия министър за нов премиер

Японският парламент избра финансовия министър за нов премиер

След като премиерът на Япония Юкио Хатояма подаде оставка само осем месеца, след като сформира кабинета си, в петък парламентът одобри очаквано за негов приемник Наото Кан, който досега бе вицепремиер и финансов министър, съобщиха осведомителните агенции.

Хатояма обяви оттеглянето си преди два дни, заради падащия рейтинг на Демократическа партия преди юлските избори за горната камара на японския парламент..

Кан бе предпочетен сред другите обсъждани варианти за министър-председател – бившите външен министър Кацуи Окада и транспортен Сейди Маехари.

Правителството на 63-годишния Хатояма бе сформирано след убедителна изборна победа в края на миналата година на опозиционната тогава политическа сила.

Партията обеща мащабни социални и икономически реформи, както и установяване на по-равноправни отношения със САЩ в рамките на запазването на тесния военно-политически съюз с Вашингтон. Той не успя обаче да спази обещанието си за преместване на американската военна база Футенма, намираща се на южния остров Окинава, за което настояваха местните жители и администрацията.

Хатояма пое отговорност за неизпълнението на редица предизборни обещания, което доведе до рязкото спадане на популярността на правителството.

Наото Кан бе избран и за лидер на управляващата Демократическа партия. Той е един от основателите на Демократическата партия. Известен е като противник на бюрокрацията, като брилянтен полемист и "герой" в многочислени словесни сблъсъци в парламента.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?