Японският премиер иска сближаване с Москва

Шиндзо Абе

Японският премиер Шиндзо Абе, който е ротационен председател на Г-7 - заяви, че има амбицията да постигне сближаване на групата на седемте големи западни сили с Владимир Путин, за да включи Русия в решаването на многото кризи в Близкия изток, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.


"Имаме нужда от градивното ангажиране на Русия", заяви Абе в интервю за японския икономически всекидневник "Никей" и британския в. "Файненшъл таймс", след като коментира гражданската война в Сирия, конфликта в Йемен и кризата между Иран на Саудитска Арабия.


"Смятам за много важно да има подходящ диалог с Русия, с президента Путин", каза Абе, чиято страна има териториални спорове Москва и не е подписала мирен договор, слагащ официално край на Втората световна война.


Абе изрази готовност да посети Москва или да покани руския президент в Токио.
Русия беше част от Г-8 - групата на осемте най-развити държави заедно с Германия, Канада, САЩ, Франция, Италия, Япония и Великобритания, но беше изведена от нея след анексията на украинския Крим.


В кратко видео от интервюто, качено на сайта на "Никей", Абе казва, че планира пътуване до Русия "като председател на Г-7 в подходящ момент", което според японския вестник означава преди срещата на върха на Г-7 през май в Япония.

Споделяне

Още от Свят