Японският премиер напуска поста си

Японският премиер напуска поста си

Японският министър-председател Шиндзо Абе анонсира в сряда намерението си да напусне своя пост заради лошия резултат от изборите през юли и ниския рейтинг на кабинета, предадоха световните информационни агенции.

Пред японската национална телевизия той заяви, че страната има нужда от нов лидер, който да проведе битката срещу тероризма. Очаква се през следващата седмица неговата Либерална партия да издигне новия кандидат за премиер. Според анализаторите няма реална възможност за провеждане на нови предсрочни избори.

В неделя Абе заложи своя пост върху предложението Япония да разшири морската подкрепа на американския флот след поставения краен срок до ноември тази година. Опозиционните партии успяха да отложат вземането на това решение, което бе последвано от обявеното решение на премиера.

Рейтингът на правителството обаче се срути заради предприетата пенсионна реформа и няколкото финансови скандала, които избухнаха в кабинета. Като най-вероятен приемник на Абе се сочи Таро Асо, който е близък до сегашния премиер и споделя неговата политика в сферата на сигурността.

Абе не посочи окончателен срок за своето напускане, но препоръча на своите съпартийци да започнат търсенето на нов лидер. “В настоящата ситуация е много трудно да се прокарат ефективни политики, които да се ползват с доверието на обществото”, обясни министър – председателят.

Споделяне

Още от Свят