Японският премиер не посети храма Ясукуни, но му изпрати ритуален дар

Шиндзо Абе по време на възпоменателна церемония. В дъното се виждат император Акихито и съпругата му Мичико

Японският премиер Шиндзо Абе изпрати ритуален дар по случай 68-ата годишнина от капитулацията на страната във Втората световна война на спорния храм Ясукуни.

Шинтоистката светиня в центъра на столицата Токио е символ на 2,5-те милиона японци, паднали във войни за родината. Сред тях обаче са и 14 военнопрестъпници, осъдени на смърт от Международния трибунал в Токио след края на Втората световна война. В резултат храмът е смятан за символ на японската агресия през първата половина на 20-и век от пострадалите съседни страни.

Шиндзо Абе не посети лично Ясукуни, за да избегне разпалване на напрежението с държавите от региона. Японският премиер консерватор обаче се извини, че не го е направил, за да не бъде разкритикуван от своите привърженици, за които посещенията на храма са нещо естествено.

Най-малко двама членове на правителството на Абе освен това отидоха днес в Ясукуни, за да се поклонят. Това направиха министърът на вътрешните работи Йошитака Шиндо и държавният министър за обществената сигурност Кейджи Фуруя, в чийто ресор е и въпросът за отвлечените от Северна Корея през периода на Студената война японски граждани. Двамата обявиха, че посещават Ясукуни като частни лица.

Същевременно японският премиер не изрази никакво съжаление за агресията на страната през Втората световна война, предаде Франс прес. В кратка реч, която произнесе по случай 68-ата годишнина от капитулацията на Япония в най-смъртоносния конфликт в историята на човечеството, консерваторът Абе скъса с установилата се през последните двайсетина години традиция японският министър-председател да използва повода, за да показва разкаяние за страданията, причинени от страната в Азия.

Той се ограничи да каже, че след Втората световна война Япония е поела по пътя на мира, свободата и демокрацията. "Възнамеряваме и занапред да работим с нашите международни партньори, за да направим този свят по-добър", обяви Абе.

Японският премиер произнесе своята реч на възпоменателна церемония в зала в столицата Токио. След това присъстващите около 7 хиляди души, сред които членовете на императорското семейство и редица депутати, запазиха минута мълчание. После император Акихито прочете молитва за запазване на мира в целия свят.

Капитулацията на Япония на 15 август 1945 г. слага край на Втората световна война. На тази дата точно преди 68 години тогавашният японски император Хирохито прави по радиото обращение към своите поданици, в което обявява, че Япония не е в състояние да продължи войната и е принудена да приеме безусловната капитулация, наложена ѝ от съюзниците. Самата церемония по подписването на акта за капитулация е на 2 септември.

През Втората световна война загиват 3,1 милиона японци, сред които около 800 хиляди мирни жители.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?