Японският премиер обяви извънредно положение върху цялата територия на страната

Шиндзо Абе

Японският премиер Шиндзо Абе обяви извънредно положение заради коронавируса за цялата територия на страната, предаде Асошиейтед прес.

Абе заяви, че мерките влизат в сила от утре и ще продължат до 6 май, до края на японските празници от така наречената "златна седмица" (поредица от празници в Япония в края на април и началото на май).

Премиерът заяви, че общонационалното извънредно положение се налага, за да спре движението на хората през границите и да се наложи социална дистанция, "за да се преодолее националната криза с общонационални усилия".

Предишното обявяване на извънредно положение от Абе на 7 април важеше за Токио и шест префектури, смятани за особено рискови за разпространение на заразата. Първоначално призивът да си стоят вкъщи бе отправен към хората само от тези райони, а по-късно мерките бяха разширени и за останалата част от страната.

Абе обяви също, че се подготвя програма за финансова помощ от 100 000 йени (930 долара) за всеки японски гражданин от 120-милионното население на страната.

В Япония са регистрирани повече от 9000 случая и близо 150 починали от болестта.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус