Японският премиер отложи посещение в Москва заради здравето на Путин

Японският премиер Йошихико Нода отложи планираното си за декември посещение в Русия, като се мотивира със здравословните проблеми на руския президент Владимир Путин.

"Поради неразположение на президента на Руската федерация Владимир Путин съм принуден временно да отложа визитата си в Русия", заяви на пресконференция в град Немура (префектура Хокайдо) японският министър-председател, цитиран от японски информационни агенции.

Здравословното състояние на Путин, който по време на третия си президентски мандат навърши 60 години, стана тема на медийни спекулации, след като той бе забелязан да накуцва по време на срещата за Азиатско-Тихоокеанско сътрудничество през септември във Владивосток.

През октомври три правителствени източника заявиха пред Ройтерс, че Путин има проблеми с гърба, но Кремъл опроверга.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко смята, че здравословните неразположения на Путин произтичат от заниманията му с джудо.

През ноември бяха отменени няколко задгранични пътувания на руския президент. Сега се очаква през следващата седмица той да посети Турция и Туркмения.

Диалогът между Москва и Токио видимо се активизира напоследък след срещата между Путин и Нода през септември на форума на АТИС във Владивосток. Руският президент покани Нода да посети тази година Русия, напомня ИТАР-ТАСС.

Кремъл разчита Йошихико Нода да посети Русия през втората половина на януари 2013 г., заяви пред ИТАР-ТАСС Дмитрий Песков, прессекретар на руския държавен глава. По думите му "твърди дати за посещението не са установени", затова не става дума за отлагане на визитата, посочва агенцията.

"Доколкото зная, до последно е била обсъждана възможността за посещение през втората половина на януари", изтъкна Песков.

Източник от японското правителство потвърди пред АФП, че визитата на Нода е анулирана по искане от Москва. "Русия информира Япония, че би желала да отложи срещата, като спомена за травма, получена от г-н Путин", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят