Японският премиер също се готви за среща с Ким Чен-ун

Шиндзо Абе

Японският министър-председател Шиндзо Абе призова севернокорейския лидер Ким Чен-ун да преодолеят заедно взаимното недоверие и потвърди, че е в ход подготовка за среща на върха, съобщи Франс прес.

В телевизионно интервю Абе обясни, че "по различни канали" правителството му е влязло във връзка със севернокорейската страна за организиране на среща с Ким.
 
Според японски медии на историческата среща с американския президент Доналд Тръмп в Сингапур във вторник Ким е изразил готовност да се срещне с японския премиер. "По време на срещата Ким казал на Тръмп: "Мога да се срещна с премиера Шиндзо Абе", съобщи в. "Санкей".
 
Япония, която остана настрана от трескавата дипломатическа дейност в последните месеци, иска да обсъди с Пхенян темата за японските граждани, отвлечени от Северна Корея през 70-те и 80-те години на миналия век за подготвянето на шпиони - приоритетен за Токио въпрос.
 
"Искам да направя крачка напред и да реша проблема веднага щом всеки от нас преодолее взаимното недоверие", заяви Абе и подчерта, че се чувства силно отговорен за уреждане на въпроса. Японският премиер вече изрази публично готовност да се срещна с Ким по този повод.
 
Според в. "Йомиури шимбун" японският външен министър обмисля разговори със севернокорейския си колега в кулоарите на срещата на АСЕАН (Асоциацията на страните от Югоизточна Азия) в Сингапур в края на юли.
 
В телевизионното си интервю Шинздо Абе заяви също готовност за участие във финансирането на ядреното разоръжаване на Северна Корея.
 
"Нормално е Япония и другите страни, които ще имат полза от успокояване на страховете им, свързани с ядрените оръжия, да поемат разходите", каза той.
 
Същевременно премиерът подчерта, че Токио по никакъв начин не планира да оказва финансова помощ на Пхенян, ако не се реши въпросът с отвличанията.
 
През 2002 г. Северна Корея призна, че е отвлякла 13 японци. Месец след това на петима от тях бе позволено да се върнат в Япония. Пхенян твърди, че останалите осем са мъртви, но не е представил доказателства. Токио смята, че отвлечените японски граждани са поне 17 и подозира, че севернокорейските тайни служби са замесени в изчезването на десетки други. 

Споделяне

Още от Свят