Японският премиер си проправя път към Тръмп с голф и подаръци

Шиндзо Абе и Доналд Тръмп

Япония търси собствен подход към отношенията с тотално различния президент на САЩ. Методът ѝ ще бъде подложен на изпитание в края на тази седмица, когато премиерът Шиндзо Абе ще се срещне с Доналд Тръмп в Белия дом и на голф игрище във Флорида.

Някои други лидери на най-близките съседи и съюзници на Америка, от Мексико до Великобритания, се опариха при срещите си с Тръмп. Японските представители са оптимисти и смятат, че поканата да се посети "Зимния Бял дом" на Тръмп - ексклузивния клуб, който той притежава в Палм бийч, е сигнал за по-позитивен резултат.

"Надяваме се, че във Флорида двамата лидери могат да задълбочат отношенията и доверието", заяви генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга пред медиите, когато обявяваше пътуването на Абе.

След изборите в САЩ Абе, който потегля утре, действаше бързо, за да се опита да спечели Тръмп. Той беше единственият световен лидер, срещнал се с него преди встъпването му в длъжност, и ще е вторият, срещнал се с него след заемането на поста, след британската премиерка Тереза Мей. В петък Абе и Тръмп ще разговарят в столицата Вашингтон, преди да отлетят за клуба "Мар а Лаго" във Флорида, собственост на президента.

"Ще изиграем партия голф, което е прекрасно", заяви Тръмп пред интервюиращ го журналист от спортно радио, според текст, публикуван от Белия дом в неделя. "Това е една от особеностите на голфа. На голф игрището опознаваш човек по-добре, отколкото на масата за обяд".

В японската култура даването на подаръци често е задължително, затова Абе може да донесе подаръци. На срещата им в Ню Йорк през ноември той подари на новоизбрания президент високотехнологичен стик за голф. Този път, според съобщения в медиите, японското правителство се опитва да подготви пакет от инвестиции и заеми, който би създал работни места в Америка.

"Те мислят, че трябва да донесат нещо, за да се харесат на Тръмп, защото е обещал, че Америка е на първо място, че ще върне работните места в САЩ и ще привлича бизнес инвестиции", казва Миеко Накабаяши, бивш депутат, преподаваща в токийския университет Уаседа.

Стратегията изглежда е осъвременен вариант на японския наръчник за преговорите от търговските войни през 80-те и 90-те години, каза Орилия Джордж Мългън, експерт по Япония от клона в Канбера на австралийския Университет на Нови Южен Уелс.

"Японски премиери и министри често отиваха в САЩ. . . носейки пакет с подобни дарове", написа тя в коментар, публикуван онлайн. "Дипломацията на подаръците може да бъде комбинирана и с тактиката на заместваща компенсация, при която Япония няма да приеме някое конкретно искане на САЩ, но в замяна ще предложи някаква друга отстъпка".

Тя добави по имейл, че срещата за голф може да помогне на Абе да повтори друг елемент от 80-те години: близката връзка "Рон-Ясу", която тогавашният японски премиер Ясухиро Накасоне изгради с президента Роналд Рейгън.

Търсенето на по-близки контакти с Тръмп крие рискове.

"Честно казано, имам съмнения дали идеята да се играе голф с него е добра", каза миналият уикенд Макото Кога, депутат в оставка от партията на Абе пред седмично политическо ток шоу по телевизията. "Няма гаранция, че е добра идея да се сближавате или сприятелявате с човек като Тръмп, който изглежда импулсивен или семпъл".

Британската премиерка Мей беше критикувана в страната си, защото покани Тръмп на посещение малко преди той да обяви забрана за допускане в САЩ на хората от седем предимно мюсюлмански страни. Мексиканският президент Енрике Пеня Нието и австралийският премиер Малкълм Търнбул се опариха от телефонните си разговори с Тръмп. Нието отмени планираното си посещение заради разногласия по отношение на стената, която Тръмп обеща да построи по границата между САЩ и Мексико.

Тръмп е отправял нападки срещу японската търговска и валутна политика и по време на кампанията си поиска Япония и други съюзници да плащат по-голям дял от цената за разполагането на войски на САЩ на тяхна територия.

Япония отговори твърдо, но учтиво, оспорвайки изявленията на Тръмп по точките, с които е несъгласна, но избягвайки коментари по въпроси като забраната за пътувания.

Срещата с Тръмп наближава и непредсказуемостта на новия американски лидер е това, което притеснява най-много правителствени чиновници и анализатори.

"Никога не знаем дали Тръмп няма да ни поднесе някаква изненада", заяви Накабаяши. "И не сме сигурни дали Абе е подготвен за това".

По БТА

Споделяне

Още от Свят