Японският премиер влезе в болница

Японският премиер влезе в болница

Ден след като обяви намерението си да излезе в оставка, японският премиер Шиндзо Абе постъпи в болница, съобщи агенция Синхуа в четвъртък.

Информацията, че Абе напуска поста си заради влошено здраве, бе разпространена още вчера от източници от партията на министър-председателя. Той обаче не спомена нищо подобно на пресконференцията, на която съобщи за оттеглянето си от властта.

Главният секретар на японското правителство Каору Йосано съобщи, че сутринта в четвъртък състоянието на Абе се влошило и ме наложило той да бъде приет в една от болниците на Токио за медицински изследвания. По данни на агенция Киодо, миналата седмица премиерът се е лекувал от разстройство на стомаха.

Лидерът на Либерално-демократическата партия (ЛДП) Шиндзо Абе стана министър-председател преди година и оттогава членове на кабинета се оказаха замесени в редица скандали. Освен товапрез юли2007 г. дясната коалиция, оглавявана от Абе, се провали на изборите за горната камара на парламента.  За най-вероятен наследник на Абе се спряга министърът на външните работи Таро Асо.

Очаква се новият лидер на ЛДП, който автоматично става премиер, да бъде избран на 23 септември, предаде АФП.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?