Японското правителство налива още 61 млрд. долара в икономиката

Японското правителство одобри пакет от 5.05 трилиона йени (61 милиарда долара) за стимулиране на икономическото възстановяване, предаде Асошиейтед прес.

Пакетът ще бъде внесен за гласуване в парламента този месец. Той е предложен след предишния пакет мерки за 915 милиарда йени (11 милиарда долара), който беше одобрен по-рано от правителството на премиера Наото Кан.

Икономическите показатели на Япония, включително износът и индустриалното производство, се влошават. Потребителските цени спадат, а курсът на йената се покачва спрямо другите валути, което пречи на износителите.

Новият пакет включва мерки за повишаване на заетостта, подкрепа за малкия и среден бизнес и за регионалните икономики, както и стимулиране на продажбите на щадящи околната среда продукти.

Токио направи няколко съществени крачки към подпомагане на икономиката. По-рано тази седмица японската централна банка намали основната лихва на практика до нула, а миналия месец се намеси на валутните пазари, за да отслаби йената. Японската валута достигна тази седмица най-високото ниво спрямо долара за последните 15 години.

Споделяне

Още от Свят