Японското правителство окончателно отхвърли пълния отказ от ядрена енергетика

Правителството на Япония окончателно отхвърли курса към отказ от ядрените централи и одобри програма за развитие на енергетиката, предвиждаща, че АЕЦ остават нейна много важна част, съобщиха осведомителните агенции в петък.

В одобрения документ се подчертава, че е важно да се внедряват и възобновяеми енергийни източници. Предвижда се до 2020 година делът им да стане 13,5 процента.

Към 2030 година възобновяемите източници, включително слънчевите батерии и вятърните генератори трябва да дават около 20 на сто от потребяваната енергия.

В програмата се казва, че японското правителство се разкайва, че е повярвало в мита за пълната безопасност на ядрените електроцентрали. Но въз основа на комплексна проверка на надеждността им Токио има намерение отново да пусне някои спрени сега атомни централи. В момента разрешение за подновяване на работа очакват десет реактора.

Преди аварията в АЕЦ "Фукушима-1" от март 2011 г. атомните централи осигуряваха около една трета от потреблението в Япония.

Пълното спиране на ядрените реактори доведе до рязко увеличаване на използването на ТЕЦ-овете, които изискват скъпо гориво, преди всичко втечнен газ. Допълнителното купуване на такъв газ доведе до голям дефицит в търговския баланс на страната.

Споделяне

Още от Свят