Японци купуват "Файненшъл таймс"

"Никей" ще плати 844 млн. британски паунда, равняващи се на 1.3 млрд. щатски долара

Японци купуват "Файненшъл таймс"

Японският издател "Никей" (Nikkei Inc.) се е съгласи да придобие групата на финансовия всекидневник "Файненшъл таймс" (Financial Times, или FT) за 844 млн. британски паунда, равняващи се на 1.3 млрд. щатски долара, като по този начин ще сложи край на контрола на публичната компания "Пиърсън" (Pearson Plc), която е собственик на изданието близо шест десетилетия.
Сделката не включва дела от 50%, който има "Пиърсън" в " Икономист Груп" (Economist Group) – издателят на "Икономист" (Economist), предаде агенция Блумбърг, цитирайки съобщение от "Пиърсън". Едноименният вестник "Никей" от своя страна е най-големият бизнес всекидневник в Япония.

Сделката е най-голямото придобиване в чужбина, което е правила японската медийна компания, заявяват от базираната в Токио "Никей". Продажба на "Файненшъл таймс" ще позволи на "Пиърсън" да се фокусира върху образователния си бизнес, който изпитваше трудности заради намаляващия брой записани в колежите в САЩ и спад в продажбите на учебници.
"В тази нова среда най-добрият начин да се гарантира журналистическият и търговски успех на FT е да бъде част от глобална дигитална новинарска компания", коментират продавачите.

"Никей" е най-влиятелната бизнес медия в Япония. Компанията има над 3 млн. абонати за печатните и интернет издания, показва справка на уебсайта на дружеството. Японската компания има 42 дъщерни дружества, участващи в издателската дейност, радио и телевизионното разпространение, изготвянето на бази данни и борсови индекси.

Печалбата на "Никей" за 2014 г. е 10.2 млрд. йени, или 82 млн. долара. Групата на FT е реализирала 334 млн. паунда приходи през 2014 г. и коригирана оперативна печалба от 24 млн. паунда.

Първият брой от 4 страници на "Файненшъл таймс" илзиза през 1888 г., а днес тиражът на FT достигна 720 хил. броя, като онлайн абонаментите допринасят за 70% от общия брой.

След съобщението акциите на "Пиърсън" се повишиха с 2.4%, а пазарната капитализация на издателя достигна 10.2 млрд. паунда.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?